Kunst

KUNST & DESIGN

De Centrale houdt van kunst en kunst houdt van de Centrale. Omdat gastronomisch genieten een totaalbeleving is prikkelen we graag alle zintuigen en besteden we veel zorg aan passende kunst in het restaurant. In de Centrale is ruimte voor verrassende verkooptentoonstellingen. Wil je hier ook een keer exposeren neem dan contact op met Justa van den Bulk  j.vandenbulk@gmail.com

 

NU TE BEWONDEREN IN DE CENTRALE: GIEDO VAN DER ZWAN | ECHTE MENSEN


Giedo van der Zwan (1967) fotografeert échte mensen, in échte situaties; niet-geënsceneerd en niet-‘gephotoshopt’. De fotograaf gelooft in zijn ambacht, het kijken naar mensen en in de magie die op straat te vinden is. Zijn fotografie staat haaks op trends waarbij beelden vooral met beeldbewerking wordt gecreëerd en gemanipuleerd en dus weinig meer te maken heeft met onze dagelijkse realiteit. Giedo gebruikt geen telelenzen. Hij ‘zoomt’ met zijn voeten: met een kleine camera en lens fotografeert hij dichtbij mensen. Zo voel je als kijker dat je onderdeel wordt van het tafereel. Met een scherp oog benadrukt Giedo ieder detail met zijn flits in een vaak absurd aandoende omgeving. Met heldere, kleurrijke foto’s vertelt hij indringende en tegelijk vervreemdende verhalen. Giedo van der Zwan heeft met zijn fotografie al veel (internationale) prijzen gewonnen, waaronder een Zilveren Camera en hij heeft geëxposeerd in diverse musea in Nederland en in het buitenland.

GIEDO VAN DER ZWAN

Giedo van der Zwan (1967) fotografeert échte mensen, in échte situaties; niet-geënsceneerd en niet-‘gephotoshopt’. De fotograaf gelooft in zijn ambacht, het kijken naar mensen en in de magie die op straat te vinden is. Zijn fotografie staat haaks op trends waarbij beelden vooral met beeldbewerking wordt gecreëerd en gemanipuleerd en dus weinig meer te maken heeft met onze dagelijkse realiteit. Giedo gebruikt geen telelenzen. Hij ‘zoomt’ met zijn voeten: met een kleine camera en lens fotografeert hij dichtbij mensen. Zo voel je als kijker dat je onderdeel wordt van het tafereel. Met een scherp oog benadrukt Giedo ieder detail met zijn flits in een vaak absurd aandoende omgeving. Met heldere, kleurrijke foto’s vertelt hij indringende en tegelijk vervreemdende verhalen. Giedo van der Zwan heeft met zijn fotografie al veel (internationale) prijzen gewonnen, waaronder een Zilveren Camera en hij heeft geëxposeerd in diverse musea in Nederland en in het buitenland. In 2018 verscheen zijn boek Pier to Pier over de strandcultuur van Scheveningen. In De Centrale toont Giedo een selectie van zijn werk van de afgelopen jaren: van onbevangen beelden genomen aan het Scheveningse strand tot intieme straatportretten en sfeervolle straatbeelden uit het buitenland.

www.giedovanderzwan.com

MARLOES KOSTER

Marloes Koster is in 2015 begonnen met schilderen bij Wilma Keizer. Ze schildert met acryl op doek, papier en hout. Ook werkt zij graag met collagetechnieken, zoals het gebruik van beschilderde stukken papier. De schildererijen van Marloes kenmerken zich door een sterke compositie en een gevoel van ruimtelijkheid. In haar schilderijen is altijd perspectief aanwezig. 

Marloes houdt van het onverwachte en het onvoorspelbare. Dit is ook de manier waarop het werk tot stand komt. Ze laat zich graag verrassen door wat er al schilderend ontstaat. Vaak begint ze zonder vastomlijnd plan. Vervolgens blijkt ze toch vaak behoefte te hebben aan kaders… Dit spanningsveld tussen controle en ‘loslaten’, tussen ‘begrensde ruimte ‘ en 

 ‘de vrije natuur’ maakt het schilderen voor haar tot een avontuur. 

www.marloeskoster.nl

WILMA KEIZER

Wilma Keizer is beeldend kunstenaar (CA) en docent schilderen. De schilderijen van Wilma Keizer zijn vol energie en kleur. Haar werk is opgebouwd uit vele lagen. In de eerste laag is vaak handgeschept loktapapier verwerkt uit Nepal. Daarop schildert ze met behulp van sjablonen en daaroverheen komen weer losse schildertoetsen. De lagen worden steeds fijner van structuur en de verscheidenheid in kleuren wordt groter. De invloed van haar theaterwerk is goed terug te zien. Haar interesse in mensen, hoe ze praten, kijken en … flirten. Van 2009 tot 2012 liet zij zich inspireren door films. 

www.wilmakeizer.nl

MARJOLEIN BURBANK

Zolang Marjolein zich kan herinneren is ze in de weer met naald en draad. Ze maakt beelden in uiteenlopende vormen, van sculpturaal tot in het platte vlak, en met uiteenlopende media zoals oude foto’s, papier, textiel en draad. In haar werk geeft ze graag commentaar op nieuwsberichten, geschiedenis of emancipatiezaken. Door gebruik te maken van verschillende typografie levert ze met tekst zowel een informatieve als een esthetische en vaak ook kritische laag in haar werk. Actuele thema’s als feminisme, gender en discriminatie toont Marjolein heel raak en met een vette knipoog. Speciaal voor de expositie bij de Centrale heeft Marjolein nieuw werk gemaakt, hierbij staat de Nederlandse geschiedenis centraal. 

www.marjoleinburbank.weebly.com

EDZE VAN DER LAAN

Als je op de juiste manier kijkt, is er om je heen (ook dicht bij huis) veel moois te zien, is Edze’s idee bij het schilderen. Vanaf 12 maart zijn veel van zijn ‘Delftse’ schilderijen in De Centrale te zien. Zo’n twintig jaar geleden begon Edze, naast zijn werk als architect, te schilderen. Met acrylverf werkt hij voornamelijk op papier; vaak met heldere kleuren, in transparante waterige lagen.
Inspiratiebronnen zijn de kleurrijke werken van Henri Matisse en de oude binnenstad van Delft. Voor de verbeelding van de historische stad, zijn veelal eigen of oude foto’s het beginpunt. De blik is daarbij vooral gericht op verhoudingen, vlakverdeling, karakteristieke vorm en ruimtelijke sfeer. Door te schilderen wil Edze niet alleen het (meer of minder bekende) onderwerp weergeven. Ook los van de herkenning, probeert hij met zijn werk, door expressie en abstracte kwaliteit van de compositie, iets te raken bij de kijker. Kleur en vlak- opbouw zijn daarbij belangrijker dan de precieze voorstelling.
 www.edzevanderlaan.nl 

DAAN KOENS

Daan is autodidact en werkt sinds 2016 als kunstenaar. Vóór zijn toelating bij de Willem de Kooning Academie ruilde hij potlood en papier in voor kwast en doek.  In het werk van Koens zien we veel Vrouwfiguren, dieren en stillevens terug. Klassieke thema’s in een hedendaags en stads jasje, want de vrouwen roken veel en van een geit toont Daan het liefste de kont.     https://www.instagram.com/daanjkoens/?hl=nl 

MAAIKE CANNE

Maaike Canne is een illustrator en kunstenaar gevestigd in Rotterdam. Zij is actief op het gebied van redactionele  en commerciële illustratie, schilderkunst en muurschilderingen.

www.maaikecanne.com

TESSA BIEMANS

Tessa Biemans (1988, Rotterdam) studeerde Fine Art aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Ze is werkzaam als beeldend kunstenaar (schilderen) en houdt zich daarnaast bezig met schrijven. Sinds 2016 plakt ze geschilderde stickers op stoplichtpalen voor fietsers in het centrum van Rotterdam, ter vermaak tijdens rood licht. 

www.tessabiemans.nl

STUDIO STILLS

Wij genieten elke dag van de prachtige lampen van het Delftse designbureau Studio Stills. Wil je een lamp kopen of heb je vragen? Neem dan contact op met janneke@studiostills.nl
www.studiostills.nl

DENNIS VAN GAALEN

Dennis van Gaalen werkt in Rotterdam. Tot september 2021 kun je zijn atelier bezoeken aan de Pelgrimsstraat 5b. De Centrale toont van 23 mei tot 24 oktober 2021 een selectie van 13 werken, die elk met lijst (59x75cm) en inclusief btw verkocht worden voor 960 euro. Kom de werken bekijken tijdens een heerlijk diner of kom even binnenlopen. Heb je interesse in één of meerdere van de werken, dan kun je contact opnemen met Dennis van Gaalen via: interesse@dennisvangaalen.nl. Meer over de kunstenaars is te vinden op www.dennisvangaalen.nl 
en www.instagram.com/gaalenvandennis

VIVIAN AMMERLAAN

Vivian Ammerlaan is een kunstenaar die werkt met digitale en analoge fotografie. Ook gebruikt zij af ten toe video.  Ze laat zich inspireren door overweldigende landschappen en natuur, zoals de effecten van water en licht. 
www.vivianammerlaan.com

JIM IMPELMANS

Instagram: @jimimpelmans of jimdus.tumblr.com 

LEO POSTMA

Instagram: @leo_postma

DAAN DEN HOUTER

Daan den Houter is een multidisciplinaire kunstenaar. Hij heeft kunstmatige intelligentie gestudeerd waarin hij de basis vond voor zijn werk als kunstenaar. 

www.daandenhouter.com

MENNO VAN DER MEER

NINA FERNANDE

Nina haar werk bestaat voornamelijk uit illustraties met een hang naar grafische vormgeving. Zij is gefascineerd door eenvoudige vormen, druktechnieken en massaproductie.

www.ninafernande.com